Papírvárosok - kritika

 

 Biztosan emlékeztek még a csillagainkban a hiba könyvre,és az abból készült filmre ami sokunk számára köztük rám is nagy hatással volt, és mind a könyv és a film is máig az egyik kedvencem . Aztán 2015-ben kijött a papertown magyarul papírvárós c.film viszont a filmből készült könyv már 2008-ban megjelent így a filmre bő 7 évet kellett várni . Egyik érdekesség ha esetleg nem tudná valaki hogy ami közös a csillagainkban a hiba és a papírváros-ban az nem más mint az író John Green mert hogy mind 2 könyvet ő írta . Sőt ő még cameozott is egy kis jelenet erejéig az említett csillagainkban a hiba-ban is. De plusz érdekesség még hogy itt a papírvárosokban  főszerepet jászó Nat Wolff a csillagainkban a hiba-ban is szerepelt ő volt Ansel Elgort egyik legjobb barátja . Ansel Elgort-pedig a Papírvárosok egy kicsi jelenetében látható.
De lássuk is milyen lett számomra az említett papírvárosok c.film.

A történet : Quentin (Nat Wolff ) már gyerekkora óta rajong Margo Roth Spiegelman-ért ( Cara Delavigne) aki mindig is egy nagyon rejtélyes és kalandvágyó lányt volt számára, gyerekként mindent együtt csináltak , de idővel eltávolodnak egymástól de Q ( Quentin beceneve) még igy messziről is  csodálja Margot . Aki egy éjjel bemászik a fiú ablakán és megkéri hogy segítsen neki  a nagy bosszú tervében amibe bele tartozik Margo expasija, és annak haverja + legjobb-barátnője is . Quentin eleinte nem akar részt venni a bosszú-tervben,de Margo meggyőzi és elindulnak beszerezni a bosszúhoz szükséges eszközöket ami a következő : nyers hal , szőrtelenítő krém , fólia, és egy festék . Persze a bosszú hadjárat sikeres lesz,végül egy irodaházban kötnek ki,ahol persze megbeszélik egymással ami történt, Margo elmondja Q-nak hogy már nem érzi úgy hogy neki a városban kellene maradnia. Szerinte ez egy papírváros mert mióta ebben a városban él 11 éve, azóta nem találkozott olyan emberrel akit komolyabb dolgok érdekelték volna . Majd Q felkéri Margo-t egy táncra, és a lassú tánc alatt a lány elmondja hogy ha több időt töltött volna a fiúval, talán más hogy alakultak volna  a dolgok . Quentin erre mosolyogva közli hogy mèg nem késő .
A küldetés végeztével Q boldogan és elégedetten tèr haza mert úgy érzi  most hogy újra együtt lógott Margo-val minden más lesz . De arra nem gondol hogy ez szó szerint így alakul . Más nap boldogan megy suliba amit persze a barátai is észre vesznek, és elmeséli hogy milyen kalandban volt része az este Margo-val . De az öröme nem tart sokáig, mert a lány aznap nem jön suliba, se utána , és persze mindenki Q -val együtt azt találgatja hogy hol van a Margo? Aztán Q és a haverjai átmennek Margoék házába miután kiderül hogy Margo nem ment haza amit már 5-ször megtett,de a szülei nem tesznek bejelentést mivel szerintük 18 éves +  csináljon amit akar mert hogy röviden unják már ezt plusz tudják hogy csak figyelmet akar,és ha elfogy a pénze vagy már nem beszél róla a város ugyis haza jön . Ennek ellenére Q és a haverjai nyomokat fedeznek fel Margo ablakában majd szépen sorban jönnek a többi nyomok amikből azt szüri le Q hogy a lány azt akarja hogy megtalálja . És persze elindul megkeresni élete szerelmét, barátai segítségével és autóval neki indulnak egy hosszú útnak, ami alatt elég sok minden történik velük pozitív dolgok , szomorú és drámai dolgok . Ezek hatására alakul úgy,hogy csak Quentin megy tovább  abba a nagyon pici városba ahol  végül tényleg megtalálja Margot . Persze boldogsága nem lesz teljesen egész,mert mikor megtudja hogy a lány persze hagyott mindig nyomokat de nem azért hogy őt megtalálják, hanem azért hogy tudják jól van ne aggódjanak érte . A komplex választ nem árulom el , meg kell néznetek a filmet, de higgyétel el értelmes választ fogtok kapni arra hogy miért is tünt el Margo . 

Végszó : Mikor először láttam a filmet, akkor valahogy nem állt össze a kép,de nem azért mert bonyolult lett volna nem . Inkább valahol azt vártam el mint a legtöbb ilyen young adult könyvekből készült filmeknél, hogy minden happy lesz . Persze tudjuk hogy ez nem mindig van így , ami nem feltétlenül jelenti azt hogy akkor már rossz is lenne akár a könyv,vagy a film . De hogy most újra néztem a filmet nekem tetszett a film . Mert kicsit komoly dolgokat, témákat dolgozott fel gondolok itt arra hogy nem mindig alakul úgy az életük ahogy előre eltervezzük,de az nem jelenti azt hogy ettől függetlenül rossz is lesz . Tetszett az is hogy Q egy elég szép karakter fejlődésen megy keresztül, megtapasztal mindent ,érzéseket, fájdalmakat, de ezek által ő is sokkal éretebbé válik a film végére ,amihez mind ezeknek kellett történie ahhoz hogy ő is az legyen akinek lennie kell . A színész gárda tökéletes lett . Cara Delevingne tökéletesen hozza Margot mondhatni mint ha rá írták volna eleve a szerepet . Érdemes az ő filmes munkáját is követni , mert tehetséges . A Q játsszó Nat Wolff -ról is ugyan ezt mondanám tehetséges, jól hozza a szomszéd fiú szerelmes a szomszéd lányba karaktert, de jól áll neki a drámai szerep is a csillagainkba a hiba c.filmben is jól játszott . 
Akit még emlitenék az Q egyik haverját a Ben-t játszó Austin Abrams aki a film humor faktora és azt piszok jól hozza . Őt érdekes nem ebben a filmben láttam először,hanem az egyik kedvenc sorozatomban az Eufóriában . Fiatal kora ellenére nagyon sok féle film -sorozat van a háta mögött pl Chemical Hearts -amiben a Riverdal-es Lili Reinhart -tal játszott , de játszott a népszerü netflix-es  Dash és Lily -sorozatban is amit nagyon ajánlok nektek piszok jó sorozat . Ő is egy nagyon tehetséges színész akire szintén érdemes figyelni . Zárásként ha most egy olyan filmet keresel,ami nem tipikusan romantikus tini film,és kicsit komolyabb témákat dolgoz fel,akkor a papírvárosok c.film a nektek való film lesz .

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A srác nem jár egyedül - kritika

Csók fülke 3 - magyar felirattal

Séta a Múltba - A walk to remember kritika